máj 26 2013

Lauer Barnabás | AZ ÖREG NYÁRFA [3. helyezés]


201305_nyarfa.jpg


SZITAKÖTŐ Meseíró Pályázat [2013]

A nagy folyó partján éldegélt egy öreg nyárfa. Legjobb barátja a folyó volt, akivel naphosszat beszélgettek. Mivel a folyó sok mindent látott már, inkább ő beszélt, a fa csak hallgatta.

Történt, hogy a nyárfa vastag gyökerei közt a folyó üreget mosott. Ez tetszett is a fának, mivel a hullámok simogatását így jobban érezte. Egy nap aztán az üregbe egy vidra család érkezett, akik nagyon jól érezték magukat az új lakhelyükön. A nyárfa pedig boldog volt, hogy biztonságot nyújthatott a családnak.

A nyári napok voltak a legjobb és legemlékezetesebb idők a fa számára, ugyanis ilyenkor emberek kerestek menedéket a lombok alatt a nap sugarai elől. Büszke is volt magára, hogy ennyi jót tesz.

Egy alkalommal komoly vita alakult ki azon, hogy a folyó vagy a fa hasznosabb. A vita végül haraggal ért véget. A folyó úgy megharagudott a fára, hogy többet szóba se állt vele. A fa próbált békülni, de a folyó hajthatatlan volt. Ez idő tájt hatalmas széllel vihar érkezett. A folyó vizén óriási hullámok tajtékzottak. A folyó ezt ki is használta, és addig-addig csapkodta a fa gyökereit és törzsét, amíg az ki nem dőlt. Szegény nyárfa sírt, búslakodott, hogy tehette vele ezt a folyó, amikor régen barátok voltak. A folyó is bánta már, amit tett, de nem volt visszaút. A vidra család is otthontalan maradt, és az öreg nyárfa napjai is meg voltak számlálva.

A vihar után pár nappal sok ember érkezett a vízpartra. Megálltak a kidőlt nyárfa előtt, és az egyik ember ezt mondta:

– Ez a kedvenc nyárfám. Olyan sokat pihentem alatta! Gyertek, segítsetek visszaállítani, támasszuk meg, hátha megmarad!

Az öreg fa meghálálta a jótettet, mert erős gyökereit mélyebbre nyomta a földbe, hogy még sok-sok évig árnyékot adhasson a jóindulatú embereknek, és talán a vidra család is visszatalál hozzá.

A folyóval is kibékültek. Azóta a folyó vigyáz az öreg fára, ha vihar van, hullámait elterelgeti más irányba, nehogy baja essen ismét öreg barátjának.

---------------------------------

2013-ban a Szitakötő folyóirat és a Nyitott Kör Egyesület másodszor rendezi meg irodalmi táborát.

A táborhoz kapcsolódóan mese- és versíró pályázatot hirdettünk, amelynek témája kapcsolódik a tábor tematikájához.

A tábor témája a FA. Fáról, fához, fának szóló írásokat vártunk, akár egy fa szemszögéből, átváltozásáról, csodás cselekedeteiről, vagy éppen egy egész erdőről, egy fadarabról, fapapucsról.

2013-tabor-logo-500.png


A bejegyzés trackback címe:

https://szitakoto.blog.hu/api/trackback/id/tr425318597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása