dec 05 2011

Kricsfalussy Beáta | TÉLI ÁLOM



A barátságtalan idő beköszöntével az állatoknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez. A költöző madarak útra kelnek, a hüllők és rovarok elrejtőznek, majd megdermednek, míg az emlősök közül néhányan mély, ájulásszerű állapotban alusszák át ezt az időszakot, azaz hibernálódnak. A kifejezés a latin hibernus szóból származik, amely azt jelenti: „téli”.

A hazánkban élő állatok közül az ürgék, sünök, hörcsögök, pelék és denevérek hibernálódnak. Ilyenkor tetszhalottra hasonlítanak: tapintásra hidegek, hiszen testhőmérsékletük jelentősen lecsökken, szívverésük lelassul, légzésük is megritkul, akár hosszú percekig is szünetelhet. Bizony, alaposan fel kell készülniük erre az időszakra, mert a mély alvás alatt is szükségük van energiára az életben maradáshoz, és megfelelő téli szállást kell keresniük, ahol ebben a kiszolgáltatott állapotban a ragadozók és a hideg elől is védve maradnak.

Energiaszükségletüket az ősszel felhalmozott zsírrétegből biztosítják. Ilyenkor sokkal több táplálékot vesznek magukhoz, gömbölyűre híznak. A sün három hét alatt akár megduplázhatja súlyát. Hogy minél kevesebb energiára legyen szükségük, tápanyagcseréjük a nyugalmi időszak alatt szinte leáll, az ébrenléti állapot kb. 5%-ra csökken. A pele, mókus, hörcsög eleséget is gyűjtöget, szorgosan összehordják téli szállásukra vagy annak közelébe, esetleg több különböző helyre is.

A vadon élő hörcsög pofazacskójába gyűjtve szállítja éléskamrájába a magokat, ahol akár testsúlyának százszorosát is meghaladó készletet halmoz fel. A mély álomból ugyanis többször felébrednek, ilyenkor esznek, ürítenek, esetleg még vackukból is előbújnak, és jó egy kis tartalék a teljes ébredés utáni időszakra is, mikor még nehezen található friss eleség. Egy-egy ilyen ébredés, vagyis a test felmelegítése nagyon sok energiát emészt fel, ezért igyekeznek az aktív időszakok számát minimálisra csökkenteni, minél hosszabb időszakokat egyszerre átaludni.



A hibernáló állatok jellemzően kistestűek, mert a nagyobb állatoknak minden ébredéshez rengeteg energiát kellene felhasználni. Kivétel a medve, amely olyan tökéletesre fejlesztette téli álmát, hogy akár fél évet is átalszik evés, ivás, ürítés nélkül, testhőmérséklete is csak 31 C° körülire süllyed a normális 37-38 C° fokról. Igaz, könnyen fel is ébreszthető. A magas testhőmérséklet azért is szükséges, mert a bocsok a tél végére megszületnek, és fejlődésük nem mehetne végbe tetszhalott-szerű állapotban, mikor a szervezet alig működik.

A hibernálódást általában a belső biológiai óra aktiválja, függetlenül a külső hőmérséklettől vagy a táplálék elérhetőségétől. A nappalok rövidülése is befolyásolja a nyugalmi időszak kezdetét. Némely állat azonban nem merül addig mély álomba, amíg az idő enyhe marad és van elegendő élelem. A medve téli álma is elsősorban a táplálék szűkösségével függ össze. Fogságban, ahol az etetéséről gondoskodnak, télen is aktív.



A nyugalmi időszak kezdődhet azonnali mély alvással, vagy átszunyókált időszakok és ébrenléti állapotok váltakozásával, ekkor még a testhőmérséklet nem csökken jelentősen. A mély alvás idején az állatok testhőmérséklete a környezet hőmérsékletét közelíti meg, de ha túlságosan lehűlnek, felébrednek és reszketéssel felmelegítik magukat. Sokszor összegömbölyödnek, hogy minél kisebb legyen a hőleadó felület és néhány faj, például a pelék és a denevérek egymást melengetve, csoportosan alszanak.

Ahogy melegszik az idő, testhőmérsékletük is egyre magasabb lesz, tápanyagcseréjük felgyorsul, jelezve, hogy ideje felébredni és táplálék után nézni.

Ez a hosszú alvás nem feltétlenül elvesztegetett idő. Számos tanulmány kimutatta, hogy a hibernáló állatok tovább élnek, mert csak kedvező körülmények között aktívak, a nehéz időket átalusszák.

Kricsfalussy Beáta írásai


A bejegyzés trackback címe:

https://szitakoto.blog.hu/api/trackback/id/tr303438623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása